Mini-marathon op Apeldoornse atletiekbaan doet wonderen voor COA-kinderen. ‘Even alles vergeten’
De kop in de stentor is veelbetekend voor de dag. Een positief verslag van Chris Ververs en het klopt; atletiek is een uitgelezen sport om je langzaam te ontdooien en je door een groep kinderen, die je nog niet kent, op te laten nemen. De hoop die we hadden toen we kozen voor atletiek ontvouwde zich voor onze ogen.
Op de dag van de mini marathon (2 maart 2023) is het prachtig weer, de meeste kinderen komen uitgelaten de bus uit stuiven. Er zijn ook minder enthousiaste kinderen bij. Kinderen die nog maar net in één van de AZC's wonen en je met een vermoeide blik aankijken. Ze zijn niet blij, enigszins terughouden en gespannen. De keuze om ze direct mee te nemen naar dit evenement is er één waarvan je de uitkomst niet weet. We hopen op een moment van ontspanning, plezier of een positieve kennismaking met de groep. In het beste geval kunnen we misschien wat vertrouwen winnen. Naast de onwennige situatie lijken de kinderen introvert. Het feit dat we iets met atletiek gingen doen, heeft de doorslag gegeven.
Atletiek kan goed zijn voor deze (introverte) kinderen.
Atletiek en in dit geval het hardrennen is een individuele sport. Kinderen hoeven niet in een team te spelen en dat is aantrekkelijk voor introverte kinderen. Ze worden in niet direct met ambities van andere kinderen geconfronteerd, waardoor een bepaalde prestatiedruk wegvalt. Het is mogelijk om je op jezelf concentreren en ze zijn niet afhankelijk van anderen om succesvol te zijn.
Om deze redenen kan atletiek voor meer introverte kinderen een geweldige manier zijn om persoonlijk te groeien en hun vaardigheden te ontwikkelen.
Veel atletiektrainingen vinden plaats in een rustige omgeving. Dit is prettig voor kinderen die de voorkeur geven aan rust en stilte boven drukke en luide omgevingen.
De lichaamsbeweging helpt om de mentale gezondheid te verbeteren. Wanneer kinderen last hebben van angst of depressie kan sport een positief effect hebben op hun humeur en algemeen welzijn. Op het moment dat zij er aan toe zijn, kunnen ze zich op hun eigen tempo en binnen hun eigen mogelijkheden in de groep mengen en eventueel vrienden maken.
Het bleek allemaal te kloppen. De nieuwe kinderen ontwikkelde zich volgens de regels van het 'atletiek voordelen boekje.'. Langzaam ontdooide de kinderen en zochten wat toenadering tot de groep en soms maakte ze een praatje of stonden ze bij andere kinderen te luisteren. Toen de wedstrijd in volle gang was, brak het ijs. Met een glimlach van oor tot oor zoefde ze over de sintelbaan.
In plaats van 2 rondjes werden er 3 gelopen. Niet omdat dit moest, maar gewoon omdat het kon.
Alles kwam los in die kleine lijfjes en langzaam zag je de kinderen ontspannen. Even bevrijdt van de dagelijkse problemen. Heerlijk om te zien.
Nadat iedereen op zijn eigen niveau een prestatie had geleverd, was er een medaille voor ieder kind. Bij het instappen van de bus liepen de kinderen met de medaille om hun nek naar de bus, hoofd omhoog, trots als een pauw. De nieuwe kinderen keken recht vooruit in plaats van naar beneden; de medaille in hun zak. Was het te veel van het goede of was de medaille goed opgeborgen om op een rustig moment te bewonderen. Wie zal het zeggen.
Voor ons was de missie geslaagd.
Wij zijn dankbaar voor de medewerking van de COA en opvangcentra Apeldoorn, Zutphen en Schalkhaar. Van Carine Havenaar en haar vertrouwen dat alles mogelijk is in het leven en de ruimhartigheid van Wim van Beek en AV'34.
Wil je ook kinderen inspireren door ze in beweging te brengen? Kijk dan of de stoeikruimelmethode iets voor je is:
Meer info over de cursus: https://www.mojo51.nl/stoeikruimelcursus
Aanschaf van het boek: https://www.mojo51.nl/stoeikruimelboek
Wil je het artikel van Chris van Beek in de stentor lezen:
https://www.destentor.nl/apeldoorn/mini-marathon-op-apeldoornse-atletiekbaan-doet-wonderen-voor-coa-kinderen-even-alles-vergeten~a1b6fd56/?utm_source=whatsapp&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web
Comentários