Arnold is een hele zachte jongen. Hij is lief, wil je graag helpen, is meestal goed gemutst en is een echte grappenmaker. Eigenlijk niet zoveel aan de hand, totdat hij totaal onverwachts uit zijn vel springt en er geen land mee te bezeilen valt. Een jaar geleden gebeurde dit zo nu en dan, maar tegenwoordig is het schering en inslag. Hij geeft aan dat hij een vulkaan in zijn lichaam voelt. Hij probeert de vulkaan onder controle te houden, maar dat lukt meestal niet. Hij wordt daar boos van.
Hij voelt zijn vulkaan borrelen en dan ontploft het.
Wanneer een kind zich onveilig in zijn lichaam voelt, kan dit verschillende gevolgen hebben voor zijn mentale ontwikkeling. Het kan leiden tot emotionele en psychologische uitdagingen, zoals:
Angst en stress vanwege het constante gevoel van onveiligheid, wat invloed kan hebben op zijn algemene welzijn. Lage zelfwaarde wat kan leiden tot een negatief zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen, omdat het kind zich niet comfortabel voelt in zijn eigen lichaam. Problemen met zelfregulatie. Onveiligheid in het lichaam kan het moeilijk maken voor een kind om emoties te reguleren, wat kan leiden tot stemmingswisselingen en impulsiviteit. Het kind moeite kan hebben met het opbouwen van gezonde relaties, omdat hij zich mogelijk niet in staat voelt om anderen volledig te vertrouwen. Gevolgen voor lichamelijke gezondheid. Langdurige stress en onveiligheid kunnen de lichamelijke gezondheid van het kind beïnvloeden en zelfs leiden tot gezondheidsproblemen op latere leeftijd.
De fysiologische reacties op stress en gevoelens van onveiligheid hebben aanzienlijke effecten op ons neurologisch systeem van het kind. Herhaalde stress kan de structuur en functie van de hersenen veranderen. Zowel de amygdala, de hypothalamus en de hippocampus ondergaat veranderingen door het signaal van stress door het lichaam. Het zorgt voor overmatige angstreacties, geheugenproblemen en kan leiden tot disfunctioneren van lichaamssystemen. Negatieve ervaringen in de kindertijd kunnen leiden tot blijvende neurologische veranderingen, die van invloed zijn op de mentale gezondheid en het gedrag op latere leeftijd.
Het kan leiden tot langdurige psychologische en emotionele uitdagingen, zoals angststoornissen, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het is belangrijk om gevoelens van onveiligheid vroegtijdig te herkennen en passende ondersteuning te bieden om deze effecten te minimaliseren.
Spelen en bewegen kunnen afleiding bieden van negatieve gedachten en gevoelens. Het is een speelse route naar innerlijke veiligheid.
Bewegen en spelen is een manier om het gevoel van veiligheid in het lichaam weer terug te laten keren.
Fysieke activiteit helpen om stresshormonen te verminderen en ontspanning te bevorderen. Door te bewegen en te spelen, ontwikkelen kinderen vaardigheden, verbeteren ze hun fysieke kracht en uithoudingsvermogen, en vergroten ze hun zelfvertrouwen. Dit kan bijdragen aan een positiever zelfbeeld. Het kan kinderen helpen zich rustiger en kalmer te voelen. Bewegen en spelen bieden kinderen een manier om hun emoties te uiten en te verwerken. Dit kan helpen bij het reguleren van emoties en het verminderen van angst en stress. Daarnaast bevorderen bewegingsspellen en groepsactiviteiten sociale interactie en de ontwikkeling van positieve relaties. Dit kan bijdragen aan het gevoel van verbondenheid en veiligheid. Spelen en bewegen kunnen afleiding bieden van negatieve gedachten en gevoelens. Het kan kinderen helpen om zich te concentreren op plezierige activiteiten in plaats van zich zorgen te maken. Lichaamsbeweging kan bijdragen aan het reguleren van het autonome zenuwstelsel, waardoor het kind zich meer in balans voelt en een gevoel van veiligheid ervaart.
Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen om te bewegen en te spelen als onderdeel van hun dagelijkse routine.
Dit kan in de vorm van sport, spelletjes, dans, of gewoon buiten spelen. Voor kinderen die moeite hebben met gevoelens van onveiligheid, kan fysieke activiteit een waardevolle aanvulling zijn op andere vormen van therapie en ondersteuning. Het biedt hen een positieve manier om te werken aan hun welzijn en zelfvertrouwen.
Comments